Upotreba

Isušivanje se najčešće primenjuje u dva slučaja:

  • Isušivanje kod izvođenja građevinskih radova
  • Isušivanje u postupku sanacije objekata i prostora tretiranih vodom (poplavljene prostorije, curenja vode usled nedovoljne izolacije i drugo…)

U slučajevima isušivanja kod sanacije oštećenja od izliva vode i plavljenja, neophodno je reagovati što najbrže moguće. U slučajevima plavljenja i natapanja zidova i nameštaja, najvažniji parametar je koliko vremena su površine odnosno predmeti bili izloženi natapanju vodom. Takođe je veoma važno ne vršiti izmenu vazduha u prostoriji koju treba isušiti, ili je svesti na minimum kako bi vlažan vazduh ostao unutra.

Najčešće pitanje naših klijenata je „A koliko je vremena potrebno koristiti uređaj da bi se prostorija isušila ?“ ili „Koliko vode imam u zidu ?“. Veoma je teško odgovoriti na ova pitanja jer je gotovo svaka šteta projekat za sebe i potrebno je pristupiti na drugačiji način. Ipak, za opšte određivanje ovakvih informacija postoje pravila koja se primenjuju i mi ih koristimo.

Snaga sušenja takođe zavisi i od cilja koji želimo postići, ako su u pitanju novi objekti, najčešće rokovi izgradnje diktiraju konfiguraciju, pa je potrebno što većom snagom izvršiti isušivanje.

Nekada je proces gradnje bio dosta sporiji u odnosu na aktuelno vreme, kao u ostalom i sezona gradnje koja se svodila na najviše pola godine, dok danas sezona traje svih dvanaest meseci bez obzira na meteo uslove, jer su savremeni materjali, metode i oprema za gradnju to omogućili. Samim tim su i rokovi gradnje dosta skraćeni, pa se za razliku od nekih „starih“ vremena kada se isušivanje zbog spore gradnje dešavalo prirodno, danas je u savremenom građevinarstvu gotovo nemoguće izbeći upotrebu isušivača.

To podrazumeva da objekat pre useljenja mora imati vlagu na propisanom nivou kako se nebi javljala plesan od kondenzacije unutar objekta i kako bi klima u objektu bila zdrava za stanovanje i upotrebu.

Sadržaj vode različitih građevinskih materijala (kg/m3):
Materijal Dana Od Početka Projekta Voda hemijski Supresirana Zatečeno Stanje Vode U Vazduhu 50% Količina Vode Koju Je Potrebno Isušiti Po m3
Drvo 80 - 40 40
Keramika 10 - 0 0
Cigla 80 - 10 70
Laki Beton 100-200 - 20 80-180
Beton K 15 II 180 42 38 70
Beton K 25 II 180 57 46 77
Beton K 40 II 180 71 51 58

U ovom primeru kalkulisali smo količinu vode za isušivanje betonske ploče na primeru novoizgrađenog objekta u roku od 30 dana.Objekat je visine 2.4m, širine 7m i dužine 16m. Zidovi i strop su od sušenog impregniranog drveta a pod je ploča od 10cm debelog betona K 40 II.

Podaci:

Period 30 dana Isušivanje t = 20°C i 50% vlažnosti vazduha
Zapremina objekta 2.4 * 7 * 16 = 268.8 m3
Materijal Beton K 40 II, 10 cm

Proračun:

Zapremina betona koju je potrebno isušiti:
V = 16 * 7 * 0.1 = 11.20 m3
Količina vode koju je potrebno isušiti iz betonske ploče:
Q = 11.20 * 58 kg vode/m3 = 649.6 kg vode
Potrebno je isušiti 649.6 L vode za 30 dana:
W = 649.6/30 = 21.65 L/24 časa
Potreban kapacitet isušivanja je 21.65 L/24 časa.
Važni je znati da je postupak isušivanja najintezivniji na početku, dokle se sa protokom vremena i koeficijentom isušivanja smanjuje i efikasnost isušivača obzirom da je sve manje vlage koja preostaje.

Šta je potrebno i važno da znate u vezi isušivanja ?

Relativna vlažnost opada tokom postupka isušivanja. Količina evaporacije zavisi od temperature u prostoriji koju siušujemo, materijala koji se isušuje i stepena vlažnosti vazduha.
Najveća prednost naših sistema koji funkcionišu po principu kondenzacionog isušivanja jeste to što je postupak isušivanja stabilan i mekan. Najbolji rezultati se postižu pri temperaturi od 20°C i relativnoj vlažnosti od 40% u prostoriji koja se isušuje. Ovakav način isušivanja omogućava idealan balans između sušenja vazduha u prostoriji i sušenja materijala koji sadrže vlagu. Nikako se ne preporučuje površinsko sušenje ili kavitacija jer to može oštetiti materijal (zidove ili pod od parketa ili brodskog poda).
Po potrebi dodajemo i dodatne toplotne izvore (kalorifere) koji imaju zadatak da ugreju površine koje sušimo i ubrzaju odvlaživanje. Ipak ovo radimo isključivo uz našu stručnu procenu, jer može doći do površinskog isušivanja dokle najveći deo vlage ostaje dublje u materijalu i ne dođe do površine, samim tim dobar deo vlage ostaje u zidovima i tada je potrebno mnogo više vremena za isušivanje obzirom da vlaga iz dubine treba dosta vremena da izbije na površinu.
NIKADA nemojte sušiti površine toplotnim izvorima (uperenim kaloriferom u zid ili plinskim topom) jer tako naglo sušenje može dovesti do pucanja zidova a takođe najveći deo vlage ostaje zarobljen u zidovima. Takođe je važno da se izmena vazduha u prostoriji koje se isušuju svede na minimum, odnosno da se prostorije maksimalno zaštite od prodora na primer kiše ili snega. Naravno, pre toga obavezno isprazniti prostorije od nameštaja ako je sanacija u pitanju. Zatvorite prozore.
Ukoliko se pravila o izmeni vazduha ne poštuju, proces isušivanja je teško kontrolisati što značajno otežava i naravno – poskupljuje ceo postupak.
U većini slučajeva voda se skuplja na mestima poput podruma ili na mestima gde su tokom gradnje/renoviranja korišćeni materijali koji sadrže vodu (bojeni zidovi kod krečenja, beton, malter itd…) Isušivače uvek postavljamo tako da njihova efikasnost bude maksimalna.

Kontaktirajte Nas